JENAMENA POMAGA – dobrodelni Jenamena fest 2023

on .

banner jf 2023 pomaga

20230819 

V okviru letošnjega Jenamena festa smo v dobrodelni hiški na prireditvenem prostoru, kjer so sredstva zbirali člani prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Črenšoci, zbrali 8.025 €. K temu znesku bomo organizatorji dodali še dobiček festivala.

Dobrodelno noto festivala so omogočili naši sponzorji, sodelujoči na festivalu, nastopajoči, mediji, prostovoljci in obiskovalci. Zelo smo zadovoljni, da je bila naša odločitev o pomoči tem, ki so utrpeli škodo v nedavnih poplavah, med vsemi odlično sprejeta.

Jenamena fest je tudi letos, čeprav je potekal le v soboto, ponujal stalnice festivala. Organizatorji smo sodelujoče povabili, da letos sodelujejo na način, da JENAMENA POMAGA podprejo z dobrodelnim prispevkom v višini 10 €. Hvaležni smo, da so sodelujoči naši ideji sledili in smo lahko s skupnimi močmi omogočili tradicionalno programsko pestrost Jenamena festa. Tako smo od srede, 16. avgusta, do petka, 19. avgusta v sodelovanju z Osnovno šolo Franceta Prešerna Črenšovci izvedli Jenamena počitnice, v katere se je vključilo 58 otrok. V dopoldanskem času so otroci ustvarjali iz papirja, slikali, spremljali gledališko predstavo Gledališča pravljičarna in z našo gledališko prijateljico Renato ustvarjali gosenice. Spoznali so jogo, izdelali lutke na kuhalnici in glinene izdelke. Otroci so bili vsak dan pogoščeni, ker pa so počitnice namenjene sprostitvi in zabavali, so uživali tudi v igri. Otroci so bili nad programom navdušeni in prav je tako, saj smo prepričani, da Jenamena fest v prihodnje sloni predvsem na njih.

Celodnevno sobotno dogajanje smo pričeli z nogometnim turnirjem in nadaljevali s predstavitvami na stojnicah, na katerih so bile predstavljeni različni rokodelski izdelki. Ena izmed stojnic je bila razstavno-prodajna galerija, na kateri so lahko obiskovalci kupili umetnine, ki so jih na minulih Jenamena festih ustvarili slikarji v koloniji. Jenamena relija se je udeležilo lepo število kolesarjev, ki so opravili festivalsko vožnje do Destilarne Pozvačin na Gornji Bistrici. Sodelovali so člani društev Dimek Beltinci, Biciklin Koprivnica, Vraški šujstri, Polanski Pücki, KK Biciklin Velika Polana, KD Rdeči zvonček Nedelica, KPD Pedal Gomilica in Pufkači. Miškino gledališče je otrokom ponudilo ogled gledališke predstave, po kateri so lahko otroci donirali prispevke v dobrodelni namen z nakupom ekološkega soka. Vse otroke smo pogostili še z jenamena torto. V kulinaričnem kotičku so lahko obiskovalci okušali različne jedi, ki so jih pripravila društva, s katerimi sodelujemo. Na Jenamena pomaga smo gostili člane Društvo vinogradnikov Velika Polana, Turističnega društva Gaberje, Društva žena Odranci, ARO iz Trnja, Štrk Slovenija, Rotary kluba Martjanci in PGD Gornja Bistrica. V okviru družabnega srečanja starejših so se domačemu društvu upokojencev pridružili še upokojenci iz Odrancev in Velike Polane. Predstavili so se jim člani Okteta Belmura, Folklorna skupina Pozvačin iz Dolnje Bistrice, Ljudske pevke upokojenke Kulturno-turističnega društva Črenšovci, Ljudske pevke KD Fran Saleški Finžgar iz Žižkov, članice Šole zdravja Čerensa z gosti, Klub Štrk iz Črenšovcev. Naš bovjaš Mirko je zabovjal v slovo, ob tem smo se mu zahvalili za dolgoletno zvestobo in opravljanje edinstvenega poslanstva v imenu festivala.

Za prijetno popoldansko vzdušje obiskovalcev je poskrbel Ansambel AKTUAL

Na rokometnem igrišču se je odvila rokometna tekma domačih rokometnih navdušencev, ki so se pomerili z gosti iz Razkrižja. Potekalo je tudi tekmovanje v balinanju, na katerem je sodelovalo 13 ekip. Na nogometnem igrišču je potekala tudi nogometna tekma med ekipami domačih obrtnikov, novinarjev in občinskih uprav. Tradicionalno smo na kaulaj obiskovalcem ponudili domače jedi, ki so bile in so značilne za pokrajino ob Muri – mlejčne krumple, mlejčne ugurke, presno zelje, graj na zelji, graj na močniku, graj na kaši, prežgano juho in kukarčno pogačo. Moški vokalni kvintet Aeternum in Skupina Êdna sta ustvarili čudovit koncertni program na prostem. Izvedli smo še žrebanje jenamena biciklina in dveh podometnih kotličekov.

Za večerno veselico je poskrbela Glasbena skupina Zlata žila.

banner jf 2023 pomaga

Kulturno-turistično društvo Črenšovci se v imenu teh, katerim bodo zbrana sredstva namenjena, zahvaljuje vsem, ki ste na kakršenkoli način sodelovali na Jenamena festu, kakor tudi vsem obiskovalcem in vsem, ki ste dobrodelni jenamena fest omogočili. Hvala vsem prostovoljcem, ki ste poskrbeli za pripravo prireditvenega prostora, kelnarjem in šankistom in vsem v jenamena kuhinji. S skupnimi močmi nam je uspelo in zato si lahko vsi skupaj čestitamo in zaploskamo.