• abonma 2019 2020 program

  • o abonma 2019 2020 program mali

Mankice, punčke iz cunj Romane Glavač

on .

20170329

Mankice so preproste dekorativne punčke iz cunj, izdelane iz ostankov blaga in volne. Nastajati so začela pred dvema letoma, v božičnem času, ko sem svoje prijatelje želela presenetiti in obdariti z nečim posebnim, samo mojim, vrednim. Ideja za Mankice me je našla na sejmu na Madžarskem, kjer so me posebej nagovorili prisrčni angelčki iz blaga, pri čemer sem pomislila, da je to nekaj, kar bi lahko tudi sama naredila. Tako sem poiskala blago in volno, sedla za šivalni stroj in počasi so skrivnostno začele izpod mojih rok nastajati posebne, čarobne punčke. Ker punčkam pristajajo imena, sem že prvo poimenovala Mankica. Mankica ali Manka je oblika imena Marija, ki se je nekoč uporabljala v Prekmurju.

V začetku so nastajale preproste lutke, sčasoma pa so dobivale tudi posebne dodatke, ki so vsako od njih naredili posebno, čarobno (srčki, ptički, rože …) Čez čas so Mankice dobile še posebne vloge (baletka, vilinka …) Pred kratkim pa je Mankica dobila še moža – Števeka.

Mankice so me na poseben način navdihnile in zato sem iz blaga začela izdelovati še razne živali, drevesa, srčke, ki skupaj s punčkami pripovedujejo skrivnostne, čarobne zgodbe, te pa osrečujejo tiste, ki so jim namenjene.

Vsaka Mankica spi. Čemu, boste vprašali? Prebudi se namreč z osebo, ki ji je namenjena. Jaz že vem. In prav vsaka od njih najde pravega, srčnega lastnika in s tem čarobnost deluje tako pri njej kot pri srečnem lastniku.

Romana Glavač